Annons

Glutenfri banankaka med kola och daim

En underbart god och lite kladdig banankaka som toppas med kola, daim och choklad. Många av mina favoritsmaker i ett och samma bakverk, det här är verkligen en fullpoängare som passar lika bra på barnkalaset som till fredagsmyset eller söndagsfikat.

För dig som inte är så förtjust i banan men älskar daim och choklad kan jag tipsa om min glutenfria daimchokladtårta som är helt gudomligt god. Glutenfri snickerstårta är också en stor favorit med kola, choklad och jordnötter!

Annons

Glutenfri banankaka med kola och daim

Glutenfri banankaka med kola och daim
150 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 banan
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl glutenfritt mjöl (tex mjölmix/mandelmjöl/rismjöl)
Smör och kokos till formen
2 dubbeldaim
1 burk (ca 400 g) karamelliserad mjölk eller dulce de leche
100 g mörk choklad
Flingsalt

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke.
  3. Mosa bananen och tillsätt den tillsammans med kakao, vaniljsocker, salt och mjöl. Blanda till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, strödd med kokos.
  5. Grovhacka daimen och strö hälften över smeten. Spara resten till garnering.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig när du tar ut den. Låt kakan svalna.
  7. Ta bort kanten på kakformen och bred ut karamelliserad mjölk/dulce de leche över kakan och runt kanterna. Strö över resten av den hackade daimen.
  8. Smält chokladen och ringla den över kakan. Strö över lite flingsalt.

Servera kakan med vispgrädde!

Glutenfri banankaka med kola och daim 2

Tips på andra goda glutenfria mjuka kakor: schweizernötkakaäppeltoscakakakanelbullekladdkaka och morotskaka.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar