Annons

Annons

Glutenfri citron- och lakritsbudapest

Citron och lakrits är smaker som kompletterar varandra bra och är otroligt goda tillsammans. Här har jag kombinerat dem i en krämig mousse och använt den i en budapestrulle. Kanske något till påskfikat?

2015-11-22 13.45.28
Citron- och lakritsbudapest

Botten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
75 g (ca 1 1/2 dl) mandelmjöl
25 g (ca 1/2 dl) majsstärkelse

Citron- och lakritsmousse:
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
5 lakritskarameller (tex turkisk peppar)

  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
    Annons

    Tillsätt 1 dl strösocker lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en blank marängsmet.

  2. Blanda resten av strösockret (1 dl) med mandelmjöl och majsstärkelse. Vänd försiktigt ner blandningen i marängsmeten.
  3. Bred eller spritsa ut smeten i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna en stund. Stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper och dra av papperet som den gräddats på. Låt kallna.
  5. Lägg gelatinbladet till moussen i kallt vatten i 5 minuter.
  6. Vispa grädden tillsammans med florsockret.
  7. Smält gelatinbladet i citronsaften i en kastrull. Låt svalna något.
  8. Krossa lakritskaramellerna och rör ner dem i grädden tillsammans med gelatinet. Ställ moussen kallt i minst 15 minuter.
  9. Bred ut citron- och lakritsmoussen över marängbottnen. Rulla ihop den som en rulltårta. Skär i bitar.

Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar