Annons

Annons

Glutenfri falsk potatiskaka

Jag fick en förfrågan om att ta fram ett glutenfritt recept på falska potatisbakelser och här är det lyckade resultatet. Istället för bakelser gjorde jag en tårta i rund form men vill man så går det bra att dubbla receptet, grädda i långpanna och skära i rutor till bakelser. Oavsett vilken form man väljer blir det underbart gott med krämig vaniljsmörkräm och mandelmassa på en saftig sockerkaksbotten.

IMG_0899_Fotor
Glutenfri falsk potatiskaka

Botten:
100 g smör
2 ägg
2 1/4 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
1 dl mjölk
Smör till formen

Vaniljkräm:
2 äggulor
2 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Annons

Smörkräm:
150 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
150 g mandelmassa
1 msk kakao

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten växelvis med mjölken. Tillsätt sist det smälta smöret och rör försiktigt till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna.
  5. Gör vaniljkrämen: Blanda äggulor, mjölk, maizena och strösocker i en kastrull och låt sjuda (ej koka) tills det tjocknar. Ta av från plattan och blanda i vaniljsockret. Låt svalna.
  6. Rör ihop ingredienserna till smörkrämen och blanda med vaniljkrämen.
  7. Bred vaniljsmörkrämen över kakan. Toppa med grovriven mandelmassa och sikta över kakao.

1 kommentar

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar