Annons

Annons

Glutenfri jordgubbstårta

Jordgubbstårta är väl det godaste man kan äta i tårtväg, i alla fall på sommaren. På midsommar och alla soliga sommarkalas är jordgubbstårta en älskad favorit.

Den här jordgubbstårtan har en saftig glutenfri tårtbotten och en krämig fyllning av jordgubbar, grädde och färskost som ger en alldeles fantastisk smak. Inspiration till tårtfyllningen har jag hittat hos Fridas bakblogg. Jag har gett tårtan ett klassiskt utseende och toppat med grädde och jordgubbar. Det är verkligen en himmelsk jordgubbstårta som både du och dina gäster kommer att älska.

Annons

Glutenfri jordgubbstårta

Glutenfri jordgubbstårta
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix (Semper Mix)
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Smör och potatismjöl till formen

Fyllning:
4 dl vispgrädde
200 g cream cheese (philadelphia)
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
500 g jordgubbar
Ca 1 dl jordgubbssaft

Dekoration:
5 dl vispgrädde
Ca 250 g jordgubbar

  1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Var noga med att vispa tillräckligt länge för att få en hög och luftig tårtbotten.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner i smeten. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med potatismjöl. Det går även att grädda i en mindre form om du vill ha en mindre men högre tårta.
  4. Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt tårtbottnen svalna och skär den sedan i tre bottnar.
  5. Vispa grädden till fyllningen, den ska vara hårt vispad.
  6. Vispa ihop cream cheese, florsocker och vaniljsocker med elvisp. Rör ner krämen i den vispade grädden.
  7. Ansa och dela jordgubbarna i bitar. Vänd ner i gräddblandningen.
  8. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Fukta den med jordgubbssaft. Bred på ett tjockt lager av fyllningen.
  9. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
  10. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med ett tunt lager av fyllningen. Hit kan tårtan gärna förberedas en dag innan den ska serveras.
  11. Vispa grädden till dekoration och spritsa den på sidorna och ovanpå tårtan. Lämna plats i mitten för jordgubbarna.
  12. Skiva jordgubbarna och lägg dem i mitten av tårtan.

Tips på andra härliga sommarrecept:
Glutenfri sommartårta
Glutenfri jordgubbscheesecake
Glutenfri jordgubbskladdkaka


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar