Annons

Glutenfria kanelbullar

Klassiska kanelbullar är något som jag tycker att alla ska få njuta av. Här kommer mitt bästa recept som ger en lätthanterlig deg och saftiga och goda bullar. Varför inte prova till helgen?

 

Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar (ca 30 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
10-12 dl (600-720 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Annons

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Uppvispat ägg och pärlsocker till garnering

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
7. Baka ut till snurror eller snäckor.
Snurror: Vik degen dubbel. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen. Skär sedan ett snitt i mitten av varje remsa så att det blir som två byxben som hålls ihop längst upp. Tvinna ”byxbenen” runt varandra och snurra ihop till bullar. Lägg i bullformar eller direkt på plåtar med bakplåtspapper.
Snäckor: Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.

Glutenfria kanelbullar


4 kommentarer

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar