Annons

Annons

Glutenfria pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor! Jag har lyckats ta fram ett recept på en pepparkaksdeg som är lätt att kavla och ger goda och kryddiga pepparkakor. Jag gillar när pepparkakorna har mycket smak men vill du ha mildare pepparkakor minskar du bara på kryddorna. Att låta degen vila i något dygn innan utbakningen är viktigt för att degen ska bli bra och för att smaken ska mogna och ge extra goda pepparkakor. Lycka till med pepparkaksbaket!

Glutenfria pepparkakor

Glutenfria pepparkakor (ca 70 st)
150 g smör
3/4 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
3/4 dl kallt vatten
1 ägg
3/4 tsk bikarbonat
Ca 6 1/2 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Ev.

Annons

potatismjöl till utbakningen

  1. Smält smöret i en stor kastrull.
  2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Låt koka upp och ta av kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
  4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
  5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
  6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn (jag lät min deg vila i tre dygn).
  7. Arbeta degen smidig på ett bakbord eventuellt lätt mjölat med potatismjöl (jag använde en silikonduk och behövde då inget extra mjöl vid utbakningen).
  8. Kavla ut degen tunt i omgångar. Stansa ut kakor med pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5-7 minuter beroende på storlek.

Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar