Annons

Annons

Glutenfria semlor

Semlor är ett måste till fettisdagen som i år infaller den 28:e februari. Om du vill tjuvstarta redan nu så kommer här mitt recept på glutenfria semlor och de är verkligen gudomligt goda!

Baka glutenfria semlor

Glutenfria semlor (6 stora eller 8 små)
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Annons

Fyllning:
200 g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
ca 3/4 dl mjölk eller grädde
1 tsk vaniljsocker
Ev. 5 hackade mandlar

Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål. Riv mandelmassan grovt.
  10. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde, vaniljsocker och eventuellt grovhackade mandlar som jag tycker gör massan godare. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  11. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  12. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

– LÄS MER HÄR!

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar