Annons

Annons

Glutenfria tekakor med havre

Mjuka och luftiga naturligt glutenfria tekakor. Havregryn och havremjöl ger mycket näring och fibrer men även en riktigt god smak. Jag har även blandat i lite teffmjöl men det går bra att byta ut det mot mer havremjöl.

Glutenfria tekakor med havre

Glutenfria tekakor med havre (ca 12 st)
50 g jäst
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
3 dl havregryn (ren havre)
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1/2 dl rapsolja
1 dl (65 g) teffmjöl (går att byta ut mot havremjöl eller annat glutenfritt mjöl)
4 dl (180 g) glutenfritt havremjöl
Rapsolja till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med lite av vätskan.
  3. Vispa ner resten av vätskan samt fiberhusk och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen med degkrokar i några minuter. Degen ska vara kladdig.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med havremjöl. Strö lite havremjöl över degen och platta eller kavla ut den till ca 1 cm tjocklek. Stansa ut runda tekakor med hjälp av ett kakmått eller glas och lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
  9. Pensla tekakorna med olja direkt när de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips på andra goda glutenfria bröd: snabba tekakorgrova fröfrallorfrukostbröd med frön.

Annons

Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar