Annons

Annons

Glutenfria baktips

Att baka glutenfritt är annorlunda mot att baka med gluten, det håller nog alla med om. Många tycker att det är svårare men jag tror att det är en träningssak, man får tänka lite annorlunda och lära sig vissa knep för att få till ett bra resultat. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på när man bakar glutenfritt.

Collage_Fotor_Fotor

Jag har alltid gillat att baka och när jag började baka glutenfritt för lite mer än två år sedan märkte jag snabbt att jag inte kunde tänka och göra på samma sätt som tidigare. Att baka glutenfritt var en utmaning och jag misslyckades ofta i början.

Annons

Det var svårt att hantera degarna och det var svårt att förutspå hur resultatet skulle bli. Skulle brödet eller bakverket bli torrt, sjunka ihop eller skulle det bli saftigt och fint? Det väckte min nyfikenhet och mitt intresse för bakning växte. Jag började experimentera mycket i köket och med tiden har jag lärt mig att känna av hur en glutenfri deg ska kännas och hur man ska tänka när man bakar glutenfritt. En glutenfri deg beter sig inte som en vanlig deg och har andra bakegenskaper. Här kommer några saker som är bra att tänka på när man bakar glutenfritt:

  • Ge inte upp. Ha tålamod och bli inte nedslagen om det inte blir bra från början. Det tar tid att tänka om och förstå hur glutenfri bakning fungerar. Det är sant att man lär sig av sina misstag och övning ger färdighet.
  • Väg mjölet. Glutenfritt mjöl packas lätt samman om man mäter med decilitermått, vilket gör att man lätt får för mycket mjöl och resultatet blir då torrare.
  •  Var sparsam med mjölet. Det är lockande att tillsätta mer mjöl för att få en deg som är lättare att arbeta med men då blir slutresultatet sämre. Glutenfria degar ska oftast vara lösa och kladdiga för att ge ett saftigt och luftigt resultat.
  • Använd bakformar. Eftersom glutenfria degar i regel är lösa har de en tendens att flyta ut under jäsning och gräddning. Använd brödform, muffinsplåt eller andra formar så växer brödet på höjden istället för på bredden.

Lycka till med bakningen och tveka inte att höra av er till mig om ni har frågor eller funderingar kring glutenfri bakning!


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar