Annons

Annons

Glutenfria hönökakor

Här kommer ett recept på min glutenfria variant av hönökakor. Det är helt klart ett av de godaste bröden jag ätit. Det blir mjukt och luftigt och smakar alldeles underbart. Allra godast är det att äta nybakat så frys in det som inte går åt direkt, så kan du njuta av saftiga och goda hönökakor även vid senare tillfällen.

Glutenfria hönökakor

Glutenfria hönökakor (8 halvmånar)
25 g jäst
300 g (3 dl) mjölk
100 g (1 dl) vatten
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) ljus sirap
7 g (2 tsk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
1 tsk bakpulver
390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda + lite extra till utbakning
Smält smör eller olja till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lös.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix i den kladdiga degen tills den går lätt att hantera, men försök att använda så lite mjöl som möjligt.
  7. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.
  8. Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Glutenfria hönökakor

Annons

Tips på andra goda recept på glutenfritt bröd:
Glutenfritt rostbröd
Glutenfria frallor
Glutenfri filmjölkslimpa
Glutenfria tekakor


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar