Annons

Annons

Glutenfria lussekatter

Klassiska glutenfria lussekatter som smakar precis som vanliga. Degen är lätt att forma och ger saftiga och goda lussekatter med mycket saffranssmak. Ett måste till första advent!

Glutenfria lussekatter

Glutenfria lussekatter (ca 40 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1-2 dl russin (80 st) till garnering
1 uppvispat ägg eller mjölk till pensling

  1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
  2. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
  3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
  4. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
  5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
  9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  11. Tryck ner russin i lussekatterna.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  13. Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla bullarna innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.

Få 15 % rabatt på onlinekursen ”Gott och Glutenfritt”

Använd rabattkod ”Glutenfritt2018” och få 15 % rabatt när du registrerar dig!

Annons

Du får 72 spännande recept, steg-för-stegfilmer med instruktioner, experttips från dietisten Sofia Antonsson, en stor mjölguide och mycket mer!

Rabatten gäller till och med den 28 februari 2018!


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar