Annons

Annons

Glutenfritt i Wien

Funderar du på att resa till Wien? Jag var där på en långweekend förra helgen och hade en helt fantastisk vistelse med massor av god glutenfri mat. Här kommer några tips till dig som vill äta gott när du besöker Wien!

Det är alltid lite svårt att veta i förväg hur bra ett resmål är på glutenfritt tycker jag. Någonting glutenfritt går förstås alltid att få tag på (nästan alltid i alla fall..) men ibland kan det bli lite tråkigt att nöja sig med en sallad till middag eller frukt till frukost eller efterrätt, eller hur? Min upplevelse var att Wien huvudsakligen är en bra stad när det gäller glutenfritt men det gäller som alltid att hitta rätt ställen att äta på.

Annons

Schönbrunn slott Wien

Jag och min sambo bodde på Austria Trend Hotel Savoyen Vienna och jag skrev redan i bokningen att jag önskade glutenfri frukost. När vi checkade in på fredagskvällen fick jag information om att jag skulle ringa ner till receptionen en kvart innan vi tänkte äta frukost så skulle de ordna glutenfritt bröd till mig. Det fungerade alldeles utmärkt. Jag fick två olika sorters bröd som serverades inplastat och märkt glutenfritt så jag kunde känna mig trygg med att det verkligen var glutenfritt och inte hade kontaminerats av annat bröd. Det är något som jag märkt på flera ställen utomlands att de värmer brödet direkt i plastförpackningen, jag har aldrig stött på detta i Sverige. Brödet var helt okej och frukostbuffén hade även mycket annat glutenfritt att välja på så det hade inte gått någon nöd på mig även om jag inte fått bröd. Det mesta på buffén var också uppmärkt med vilka eventuella allergener det innehöll. Stort plus för det, det känns ofta lite besvärligt att behöva fråga.

Glutenfri frukost i Wien

Efter frukosten på vår första dag i Wien gick vi och tittade på en uppvisning med Spanska ridskolan. Det var väldigt vackert, nästan magiskt, och är något som jag varmt rekommenderar om du ska besöka Wien. Jag hade inte kollat upp i förväg om det fanns några bra lunchställen eller glutenfria caféer men som av en händelse råkade vi få syn på ett mysigt café precis vid lunchtid. Det hette ”Simply raw bakery” och allt de hade på menyn var glutenfritt. Vilken lycka! Jag beställde en smoothie och en club sandwich och det var verkligen otroligt gott.

Glutenfri lunch Wien

Kvällen inledde vi med middag på Hotel Bristol där vi bokat bord i förväg och jag hade även meddelat att jag har celiaki. Jag serverades glutenfritt bröd, vilket jag alltid tycker är en lyx när jag äter på restaurang. Även här var brödet inplastat. Det var snäppet godare än frukostbrödet. Vi blev rekommenderade en meny där förrätt och varmrätt var naturligt glutenfria men efterrätten (”mozartknödel”) innehöll gluten. De erbjöd mig glass istället vilket passade mig alldeles utmärkt.

Glutenfri middag Hotel Bristol Wien

Hela middagen var i toppklass och jag blev mycket mätt och belåten. Kvällen avslutades fint med en Mozartkonsert på det traditionsrika konserthuset Musikverein.

Efter ännu en god frukost på söndagen promenerade vi 7 km genom stan och ut till det fantastiska slottet Schönbrunn (se bild i början av texten) där vi spenderade hela dagen i slottet, djurparken och de oändliga parkerna. Vädret med strålande sol och 29 grader gjorde inte dagen sämre. På kvällen åt vi middag på Hard Rock Café, där de har riktigt goda glutenfria hamburgare.

Glutenfri hamburgare Wien

Jag beställde även en gigantisk ”hot fudge brownie” till efterrätt och hur gärna jag än ville så orkade jag inte riktigt äta upp hela..

Glutenfri hot fudge brownie

Måndagen spenderades på stan med shopping och vi besökte även de fina kyrkorna Karlskirche och Stefansdomen. I Karlskirche åkte vi upp i kupolen och fick en enastående utsikt över staden.

Karlskirche Wien

Vi kunde självklart inte missa att fika på det berömda Café Sacher. Jag var osäker på om de hade något glutenfritt till mig eftersom det inte stod något om det på menyn, men jag blev positivt överraskad när servitören erbjöd mig en glutenfri mandelbakelse med smörkräm. Jag tror till och med att den måste ha varit godare än sachertårtan! Café Sacher är väl värt ett besök, trots kötiden som för oss var ca 20 minuter.

Glutenfritt fika på Café Sacher

Sista kvällen i Wien åt vi på en restaurang som heter Paul. Den var väldigt mysig och även här fick jag glutenfritt bröd innan maten. Den här gången var det inte inplastat och det var helt klart det bästa brödet på resan. Maten var jättegod men det enda glutenfria de hade på dessertmenyn var en vodkaglass.. Jag var skeptisk till den så servitören erbjöd mig att de kunde göra karamelliserad ananas så middagen slutade på topp. Jag fick även vodkaglass till och den var faktiskt överraskande god!

Glutenfri middag Paul

Dagen därpå reste vi hem med Austrian Airlines och det var inga problem att få glutenfri mat och till och med glutenfritt bröd ombord.

Glutenfri mat Austrian Airlines

Wien är helt klart en stad som jag gärna åker tillbaka till, inte bara för att det är en otroligt vacker stad utan också för att jag fick många bra matupplevelser och jag upplevde det som att medvetenheten om gluten var bättre än i Sverige. Har du också varit i Wien? Hur var din upplevelse? Har du tips på bra restauranger och caféer? Skriv gärna en kommentar!

Du kan också läsa om mina upplevelser kring glutenfritt i Spanien.


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar