Annons

Annons

Naturligt glutenfria hönökakor

Mitt recept på glutenfria hönökakor är en favorit hos många. Nu har jag tagit fram ett recept på naturligt glutenfria hönökakor för er som vill baka naturligt glutenfritt. Jag har ersatt mjölmixen med teffmjöl och rismjöl samt tillsatt pofiber för att binda ihop degen och göra brödet saftigare. Hönökakorna blir väldigt goda med en rustik och lite mustig smak.

Här hittar du också receptet på mina klassiska glutenfria hönökakor.

Naturligt glutenfria hönökakor

Naturligt glutenfria hönökakor (8 halvmånar)
25 g jäst
100 g (1 dl) vatten
300 g (3 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
17 g (1 dl) pofiber
130 g (2 dl) teffmjöl
110 g (2 dl) rismjöl
Smält smör eller olja till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vatten och mjölk till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner fiberhusk, havregryn, olja och sirap och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt salt, bakpulver, pofiber, teffmjöl och rismjöl och arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med rismjöl. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix i degen om den är för kladdig men försök att använda så lite mjöl som möjligt.
  7. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.
  8. Nagga brödkakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Naturligt glutenfria hönökakor halvmånar

Annons

Tips på andra naturligt glutenfria bröd:
Naturligt glutenfritt rostbröd
Naturligt glutenfria scones
Glutenfri sportlimpa
Glutenfritt enkelt majsbröd
Glutenfria tekakor med havre


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar